Thursday

Viva chicks: Кифла или кроасан?

Тъй като темата за кифлите е доста популярна и то не защото са ни любими, а просто защото са навсякъде, реших да споделя този пост, да го изкарам от дебрите на Draft-a.

Надявам се да е от полза на всеки, тръгнал на лов за кифли, както и на онези, които искат да избегнат срещата с тях. Или просто, за да сте в крак с тенденциите.

За целта трябва задължително да разграничим няколко вида кифли в зависимост от някои специфични особености на пълнежа и коричката. Днес ще говорим за „просто кифли”-те и за по-сложните кифли, които след определен етап на развитие могат да преминат в тавата с кроасаните, за което знам, че се молят на Синята фея всеки ден.

Първо, много важно е да различим евтината кифла от по-скъпата кифла. И тъй като на тях не винаги виси етикет с цената (при някои се наддава тайно, други са с търг, трети са с преференциални цени за специални клиенти и прочие пазарни особености), трябва да можете сами да определеите дали срещу себе си имате кифла за левче или такава за няколко хиляди левчета (за нея и разбиването на касичката няма да помогне).

Разликите в 99 % от случаите са видими с просто око.

Първият поглед почти винаги казва достатъчно.

1. Космената покривка.

Скъпата кифла задължително има поне кило скъпа четина, прикачена към собствените й 5 косъма. Повечето са аристократично руси (рядко, но все пак се среща по нашите ширини сибирско русата кифла, която обаче е сравнително скъпа за класа си и обикновено мигрира към по-благодатни страни), тук-там се срещат и черни, откакто няколко фолк-фурии наложиха катранените багри по главите си, за да са „различни” от перхидролната маса.

Готина скъпа руса кифла.

 

Истинската кифла с претенции за кроасански наклонности посещава редовно Салон за красота, по възможност някъде в центъра, за престиж. Най-модерно е, разбира се, да посещаваш с подобна цел разкрасителните салони в моловете. За подобен престиж плаща тате или някой бате/чиче.
Скъпата кифла ще познаете още по това, че тя комбинира цвета на косата си с подходящи за случая цветни лещи. Някак придава завършеност на визията. Особено в съчетание със соларен тен. Някои обаче забравят да излязат от фурната и после имаме препечена отвъд златистото кифла, чиято кора може би ще се напука лошо, ако я пипнеш.

В същите тези салони скъпата кифла си прави „мега як” маникюр. Евтината кифла има вкъщи 10 шишенца с различни цветове полувтвърден лак, с който рисува по ноктите си кривулици и ги показва гордо на приятелките си, обяснявайки как мисли да изкара курс за маникюристки, щото „очевидно много й се удава”.

Евтината кифла обикновено разчита на собствените си дадености щом става дума за космената покривка на главата. Подкрепена с екстеншъни или не, тя е натупирана задължително. Прическата тип „Подгонен-от-куче-таралеж” е характерна черта номер едно за всяка кифла. Дори за скъпите. Но някои вече се изтарикатиха да са над тези неща с тупирането и предпочитат буйните букли, които екстеншъните и фризьорите могат да им предложат по модел от каталозите на Пайнер.

По подобие на скъпите кифли, евтините също са чули, че русо гладно нЕма и смело посягат в домашни условия към перхидрола, Блондора, а по-натоканите си купуват Палете без оранжеви отенъци, понеже жълтеенето и недай си Боже – оранжевеенето на буклите, е откровено селско.

2. Дрехи и аксесоари

Скъпата кифла има много обувки и дрехи и все са маркови, понякога са я водили чак до Австрия, Германия и Италия да си напазарува от сезонните разпродажби в марковите аутлети. Тя обича да ги разхожда с високомерно изражение по централните улици. На ушите и врата й висят скъпи бижута, понякога истински, понякога такива прекрасни имитации, че и истинските биха потъмнели от завист пред такъв блясък. Тук пишем точка за скъпите кифли – демонстрират класа.

Яко стилни скъпи кифли.

Скъпата кифла задължително има малка черна рокля, защото е чела в Космополитън, че тя винаги е модерна. В добавка тя има задължително подходящи обувки и чанта с голяма тока.

Евтината кифла задължително има впити дрешки с лъскуни, пайети, метална емблемка, крещящо надписче, къса пола, още по-къса пола и кофти високи токове, които е разкривила, понеже не може да пази равновесие на тях, докато тича до будката да си купи Блясък.

Евтината кифла много обича да се показва. При нея задължително има цица или баджак на показ. Разликата със скъпата е, че ако първата показва натопорчен (силиконов) бюст в топ на Армани, евтината лее цици от потник за 15 лева от намалението в Терра Нова.
Сами разбирате защо бюстът е бюст и защо при втората тестена форма са си просто/и цици.

Евтини кифльоци.

Евтината кифла винаги има един леген, пълен със синджирчета и  пластмасови обици/гривни/пръстени, които задължително съчетава по цвят с дрехите си. На почит са розово, бяло, лилаво, по-ексцентричните слагат жълто и всякакви крещящи цветове, които полиетиленът може да предложи.

3. Телефонът.

Скъпата кифла вади нещо с интелектуален отенък – айфон, смартфон или нещо още по-сложно и скъпо, което изглежда супер добре в ръката й, докато тя си придава вид, че води бизнес разговор/кореспонденция по него.

Евтината кифла вади един телефон, струващ 20 лв за картата на Глобул, един за картата на Мтел, един за Виваком. Обича да пише смс-и и да „клипва”. Изглежда й някак яко. Особено докато гледа как потрепват пръстите й с цветен маникюр по изтърканата от чоплене клавиатура. Когато звъни някой от телефоните й, тя грее и щастливо коментира „Този пък какво ми е зазвънял сега” и после умело прикрива, че обаждането е било всъщност грешка.

4. Заведенията.

Скъпата кифла обича да я водят по скъпи заведения, просто е. Кафетата в мола, Старбъкс, Коста и известните столични клубове като Червило, Грамофон, Брилянтин, Bedroom са нейната среда. Тя обича да споменава кое е любимото й място и може с часове да обяснява колко прекрасна е атмосферата там.
Няма да я видиш да пие кафе в неделя следобед в кварталното кафене или в капанчето пред блока, нито ще я видиш разчорлена по анцуг да пазарува в супермаркета картофи за мусаката.

Евтината кифла кисне именно в кварталното кафе или някъде, където е чула от себеподобните, че е „модерно”, на места, където няма да даде много пари и където същевременно може да намери плячка. Най-често Най клуб. За щастие не посещават БГ бар :)


5. Други

Скъпата кифла претендира да върви по пътя на кроасаните, както вече споменах. Затова те често обичат да разказват колко „висшета” имат и как са били асистентки на някой голям бос по време на стажа си. Завършили са Маркетинг, Комуникации, ПР и други елитни специалности. Прочели са някакви книги, научили са имената на популярни писатели, художници и музиканти и често ги споменават, понякога без ясна представа „дали Чайковски беше нарисувал разтеклите се часовници или Модилиани е написал музиката за последното ревю на Гучи”.
С две думи – стремят се да изглеждат умни. И понякога успяват, евала за което.

Нужно е да уточним, че истински скъпата кифла си е скъпа по принцип, тя рядко се случва да е била евтина наремето. Обикновено е расла в среда, където за 18-ия рожден ден е получила силикон или джип, с вързан към него ключ към апартамента. Тези, които са придобили по-късно статуса благодарение на талантите си, така и не успяват да прогонят онази сянка, която виси над евтината кифла и пречи по пътя към тавата на кроасаните с шоколад.

В „Други” ще сложа и мъжа до кифлата, понеже често той е просто аксесоар към тоалета й, особено на скъпата кифла. Богатата кифла си търси кифльок, безпаричната, но скъпа кифла, си търси чичко-паричко. И двете обаче винаги се мислят за "жената на живота му" и "след мен той е разбит", "тази новата му мацка е супер зле, а той се опитва да ме забрави чрез нея". Общо взето, любовнивят живот на кифлите и от двата вида често е абсолютен поп фолк.

А това, ако искате да знаете, е жена.

По евтините кифли си падат изживяващи се като плейбои неудачници, спортистчетата от провинциални отбори, мъжете над 40, които търсят свежа плът и други подобни социално изпаднали типове.

Факт е, че дори нормалните жени понякога изкифляват, важното е да не е прекалено често, освен ако не искат да тръгнат по дългия трънлив път към меката на тестените изделия.

Така че, жени, ако понякога ви се иска да сте кифли за един ден, пробвайте, тествайте се. Ако ви хареса – светът откри още една хрупкава хубавица. Ако не ви хареса, вие сте обикновена, ама обикновена жена и не искайте повече от себе си.

Мъже, ако сте тръгнали на лов за кифли, отворете портфейла, проверете касичката и преценете къде ще се целите, за да не стане фал.

И все пак – и кифлите, и кроасаните си имат срок на годност best before и печат expired в крайна сметка. Мусаката е forever.


32 comments:

Христина Чопарова said...

И подходящият маниер на обръщение към кифлите съответно градира от селски диалект към филмови комплименти с максимална доза искреност :D
Ето някои подходящи, разтапящи евтината кифла признания:

Male pa si ubava
Lelel mnogo si qka
oliiiii kva si tokana
vahhh ubi ma

Колкото сте по-креативни в изказа, толкова срокът на годност се удължава :D

Наде, казвала ли съм ти колко си добра в писането? :*

Ondine said...

И крем-карамела! :P/към крайната сметка/

п.п.смеете се вие,но сега всички кифло-кроасани от цяла БГ са тук!

Kal4o said...

Дори и за "приготвянето" преди излаз по улиците си имат глагол-"кифлинг" :D
"Въйй, чи съм съ натокала и накурвила!" :D :D

КаРи said...

"кифлинг", ама че хубав глагол :-)

Страхотно написано, благодаря!

أمل said...

Хриси, ти с тоя комплимент малко на кроасан май ме направи :Р

Ondine, там са, аз за какво мислиш, че толкова искам да отида до морето? Да събера материал, разбира се! :)

Калчо, този глагол вече е на почетно място в речника ми ахахах, мерси, че го сподели!

Кари, благодаря, идеята е да се посмеем ние, нещастните офис-плъхчета, които още висим пред комповете вместо да печем дупета по плажа.

П.С. Много съм изненадана, че не се е появил някой кифлозащитник, който да ми каже, че съм злобна и завиждам на истинските сладкарски изделия за препечените корички и пухкавите пълнежи ;DD

КаРи said...

Ще се появи, не се притеснявай :-)
И все пак - по-голямо от мусаката няма!

Milena said...

Ммм, аз като погледна през балкона и все едно в сладкарница съм влязла - кифли, кроасани...не за друго,ами живея в студентски град. Сега е малко по-спокойно, обаче на есен с песен...то ще е кифлинг, то ще е чудо;)

أمل said...

Аммм да, Студентски е Мястото! :D

أمل said...

Я си признайте сега кой ме пусна във фейсбук? Ако ме налазят кифлите, щше ви викам да помагате :DD

КаРи said...

Аз бях, признавам!
Ако искаш - ще го махна!

أمل said...

Глупости, шегувам се, КаРи :)

Звездица said...

Здравей, Надинка!

Аз видях твоя пост чрез Кари в нет-а.

Много харесах шеговития ти тон в началото и умерената доза ирония, но нататък ми се стори доста "мразителско" написаното. Смея да твърдя, че споделям негативното ти отношение към типажите с много грим, коса и изкуствен тен, но без капчица ентусиазъм за нещо истинско и значимо, и въпреки това считам, че не си обективна и ще кажа защо. Депресиращ е култът към идотските кукли на Пайнер, но защо сложи в кюпа и френската президентша, както и принцеса Летисия? И двете са символ за положителни образи, при това без да споделят въжделенията на "кифлите" в България и честно казано, не мисля, че имат място в този пост. Сега да не решите, че "налазвам" хубавото писание - всеки има право на изказа си и адмирирам подобно мнение, но искрено вярвам, че така не помагаме на кифлите да се осъзнаят или на момичетата - да не им подражават. Нека вкараме и нотка оптимизъм във всичко!

Оставам с най-добри пожелания!

Дени

أمل said...

Здравей, Дени, хубаво е, че споделяш мнението си, благодаря :)

Значи двете стилни дами, както и фолк певицата ДесиСлава, аз много уважавам като красиви жени. Не случайно коментарите под снимките са такива - яко стилни скъпи кифли. А президентшата и принцесата са кифли от гледна точка на това, че тоалетите и коафьорите им струват колкото годишната издъжка на някой дом за сираци във Франция :) Това си е кифленско, колкото и да ми обяснява някой, че те трябва да поддържат имидж. Надявам се, че ме разбираш. И под 'кифла" съвсем не визирам само заблудените девойки из чалга заведенията на Студентски град.

Няма нищо "мразителско" в думите ми. И горните госпожи са споменати с най-добри чувства и с цел да се покаже, че да можеш и да бъдеш готина кифла, скъпа, стилна, класна и т.н. Те нямат нищо общо с нашенските префърцуни. Но честно казано, мислих, мислих и не се сетих за нито една българка, която да мога да нарека "стилна кифла", понеже май няма такава, която да е уцелила златната среда.

أمل said...

Оптимизъм винаги има, разбира се, че не можем да сложим всички в общия знаменател и за щастие - не е нужно, защото нормални момичета/жени все още има и при това - много! ;))

Тези момичета, за които говорим - "с много грим, коса и изкуствен тен, но без капчица ентусиазъм за нещо истинско и значимо", едва ли някога се осъзнават, те дори не биха могли да се познаят в някой такъв текст.

Пак се връщам към двете дами горе - напротив, имат място в този пост, защото се надявам на техния фон да изпъкне още повече колко са смешни онези, другите, евтини кифлички.

Звездица said...

Хубав отговор. Комплименти. : )

Имам своите различни разбирания по някои точки от въпроса, но смятам спора за позитивен, усмихнат и достатъчен дотук.

Ще чета с интерес и другите ти постове. Дерзай!

أمل said...

Това само може да ме радва, Дени :)

Също така ще ми е приятно да споделяш своите разбирания, макар и различни.

Звездица said...

Наде,

С удоволствие бих споделила много неща, но за съжаление и аз като един офис плъх бях затисната от тоновете работа, за които кифлите и идея си нямат, предполагам. Благодаря ти за поканата. : )

Ще си говорим пак тук. Усмихнат ден!

Anonymous said...

Предпочитам френски кроасани с мляко : )
Еленко беше пуснал хубав линк : )
http://www.confetti.bg/bg/index.php#notice1

أمل said...

Дени, и аз така, бумаги до шията :)

Френските кроасани са класика. И задължително в компанията на черно ка(ди)фе :)

Ирония Идиотова said...

Кифли не ям. Пък и един пълнеж...никъв го няма.

Абе, вива стийм моп-а и мусаката. Точка!

Наде, vahhh ubi ma, да си послужа и аз с една от фразите, които Хриси е споменала:)

Anonymous said...

Толкова добре си го казала, че просто не знам какво да допълня освен, че съм напълно солидарна с идеята "Мусаката е forever". Страхотна си!

Unknown said...

Поздравления и от мен! Всичко е дозирано , а освен това още няма рецепта за омлет ,при която яйцата не се чупят :)
Една мома,дето не иска да я щипят, да не се хваща на хорото, е казал (шибаният) народ (смяххх)

- said...

Четох с удоволствие! :)

Unknown said...

Смях се от душа и сърце! Кифлинг - нова форма на съществуване :))))) Ще си отварям очите на четири оттук нататък ! Браво за поста!

أمل said...

Тенк ю, тенк ю ол :D

Очевидно мусаката е вечна и непреходна. Всички обичат мусака! ;)

А светът е оцелял, щото се е смял. За да сме в тон с темата, някои може да кажат, че светът е оцел просто защото е кифлял :D

LaMartinia said...

Хохо, много забавно, поздравления!:-)

Nostromo said...

Е, на това му се вика разобличаващо-обстоен поглед върху чалгаджийската действителност в БГ. Кифлата е на почит сред масите, но това сякаш си е в реда на нещата - народ научен да консумира всякакъв род мазни и мармаладени закуски, не може да гледа по-далече от кифлата си...

أمل said...

tnx, LaMartinia :)

Nostromo, този твой коментар искам да го like-на петдесетина пъти!

Detelin Markov said...

Много точен пост! Евала, написала си го простичко и явно...
Съгласен и за: Мусаката е forever.

أمل said...

:D

ЦуПи :) said...

хаха много е силно това и много вярно :)

ivanvulchev said...

Всички зверски много сме се изкифлили, навсякъде и погловно, и най-лошото е че даже не винаги го усещаме..., като че ли усещането за пошлост и кич е изтръпнало като ръката, на която сме спали. "Поп-фолк, поп-фолк, животът ти е поп-фолк"